Az elmúlt tíz évben több mint 50 százalékkal drágultak a lakások

A napokban kiadott egy összegzést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra vonatkozóan, hogy az elmúlt tíz évben Magyarország melyik régióiban mekkora volt a városi lakásár emelkedés. Kiderült, hogy a fővárost nem számolva Vas megyében, illetve a nyugati határmenti régióban volt a legnagyobb a drágulás. Számszerűsítve 52 százalék.

Budapesten az árak a duplájára nőttek, de azért Vas megyében is jelentősnek mondható az 50 százalék feletti érték. A nyugati régiót egyébként dél-kelet követi. Ott 47 százalék volt az emelkedés. A közép-magyarországi térségben pedig 37-42 százalék az átlag. A legkisebb változás észak-keleten tapasztalható, ott csupán 8 százalékos volt az áremelkedés.

Mit szól mindehhez a lakosság?

A kimutatások szerint ez az áremelkedés már sok. A többség ma már az olcsóbb lakásokat keresi. Ami átlagban 14,8 millió forintos értéket jelent. Az MNB nyomán a Portofolio.hu még azt is közölte: a tendencia annak is köszönhető, hogy a vizsgált ciklus elején még a tehetősebb réteg vásárolt lakásokat, ma viszont már a kevésbé tőkeerős szereplők is bekapcsolódtak a vásárlásba. Viszont ők inkább az olcsóbb lakásokat keresik a piacon.

Mi lesz ezután?

Az előrejelzéseket taglaló friss bejegyzéseinket az alábbiakban olvashatja.