Az OTP segít, hogy az ügyfelek a jövőre elkészülő lakásokat is 5 százalékos áfával tudják megvenni

Számtalanszor írtunk már arról, hogy azoknál a projekteknél, amik tavaly novemberig nem rendelkeztek építési engedéllyel, a jelenlegi 5 százalék helyett 2020-tól újra 27 százalék lesz az adó mértéke. Ami nagy valószínűséggel jelentős áremelkedést hoz a piacon, és ez sokaknak okoz gondot a lakáscélok megvalósításában. Az OTP Bank azonban igyekszik segíteni.

Ha 22 százalékkal nem is drágulnak a lakások, pár millió forinttal még a legegyszerűbb otthon is biztosan többe fog kerülni jövőre. Ezért az utóbbi időszakban mindenkit arra biztattunk, hogy ha van rá lehetősége, még az idén valósítsa meg a lakáscélú terveit. Legalábbis a fizetést lehetőleg ütemezze idénre. Igen ám, de ki az, aki egy új lakás árát hitel nélkül csak úgy elő tudja varázsolni. Valószínűleg kevesen. Akik pedig kölcsönt kénytelenek felvenni, azok csak a készültségi fokkal arányosan tudnak fizetni. A bankok ugyanis általában nem teszik lehetővé, hogy az ügyfél a teljes összeget előfinanszírozza. Legalábbis eddig nem nagyon volt erre lehetőség. Viszont az OTP Bank nemrég reagált a helyzetre és egy olyan konstrukciót alakított ki, amivel akár a teljes összeg is folyósítható a használatbavételi engedély kiadása előtt. Vagyis akkor is 5 százalékkal vásárolhatunk, ha a lakásunk csak jövőre készül el. Persze a banknak ebben óriási kockázata van, így nem minden kivitelező esetében hajlandó előre utalni a pénzt. Ezért alaposan megvizsgálják az építő cég hátterét, és ha megbízhatónak ítélik, segítenek az ügyfélnek. Minderről a Portfolio.hu közölt részleteket. Cikkükben Nagy Gergely, az OTP Bank, Budapesti Régió ügyvezető igazgató-helyettese tájékoztat. 

Önt is érinti az áfa-kérdés? Tájékozódjon a finanszírozási lehetőségek részleteiről. Ha pedig új építésű lakást keres Szombathelyen, nézze meg a mi kínálatunkat is!