Az új lakások 60 százaléka már csak 27 százalékos áfával vásárolható meg – Igyekeznie kell annak, aki olcsóbban, 5 százalék adóval vásárolna

Az, aki a közeljövőben lakást szeretne venni, szinte kizárólag az idén elkészülő otthonok között keresgél. A közelgő áfa-emelés miatt gyakorlatilag minimális a kereslet a 2019 utáni átadással tervezett új építésű lakások iránt. Mondjuk azt is hozzá kell tenni, hogy a kínálat sem túl nagy.

A 27 százalékos áfa ugyanis olyan mértékű áremelkedést hoz, amire a vevők nincsenek felkészülve, így a fejlesztők is inkább kivárnak. A budapestei beruházók egyébként már azt is megkockáztatják, hogy két éven belül teljesen elfogynak a piacról a megvásárolható lakások. Érthető, hiszen a megemelkedett értékesítési áron senkinek nem kell új lakás. Ez pedig hatással lesz az ágazat eredményeire, ami így az építőiparon keresztül a nemzetgazdaság egészére is kiterjed. Nem véletlen tehát, hogy a szakma az 5 százalékos áfa megtartását javasolja a kormányzatnak. De ez sajnos még csak javaslat. Így a vásárlók kénytelenek a jelenlegi felállás szerint keresni maguknak új építésű lakást. Ami egyre nehezebb feladat, ugyanis a jelenleg kapható új otthonok 60 százaléka már csak 2019 után készül el, azaz az áfa is 27 százalékos.

Mindenesetre nálunk még kapható, akár 5 százalék áfával is megvásárolható lakás. A legújabb, 17 lakásos társasházunk lakásai ugyanis a tervek szerint még az idén elkészülnek.

Ha kíváncsi lenne ezeknek az otthonoknak a terveire, ide kattintson!