Babaváró hitel vagy lakáshitel?

Mekkora törlesztőrészletre számíthatunk, ha egy átlagos lakáshitelt veszünk fel, és mekkorára akkor, ha a szabadfelhasználású babaváró hitelt igényeljük? A Portfolio.hu elemzete mindkét esetet.

Kiderült, hogy ugyanakkora hitelösszeg esetén nagyjából 30 százalékkal lesz alacsonyabb a babaváró hitel törlesztőrészlete, mint egy jelzáloghitelé.

Számszerűsítve: egy 10 millió forintos babaváró hitel felvételekor, 20 éves futamidő esetén 45 ezer 833 forintos havi törlesztőrészlettel számolhatunk. Míg egy átlagos jelzáloghitelnél, szintén 10 millió forintnál és 20 éves futamidőnél 63 ezer 704 forinttal kell kell kalkulálni.

És ez még csak az alapfelállás. Hiszen a babahitel visszafizetendő összege a második gyermek megszületésekor vagy örökbefogadáskor 30 százalékkal csökken, a harmadik gyermek után pedig 100 százalékban támogatássá válik a keret.

Ráadásul mind az első, mind a második gyermeknél három évig felfüggeszthető a törlesztőrészlet fizetése.

Vagyis a fentiekből egyértelműen látszik, hogy jelenleg a babaváró hitellel jóval kedvezőbb feltételeket ígér, mint egy jelzáloghitel. Azaz ha új lakást venne és jogosult a támogatásra, mindenképpen fontolja meg ennek a konstrukciónak a választását.

Az igénylés feltételeiről itt tudhat meg még többet.

A Szombathelyen épülő új lakásainkról pedig itt tájékozódhat.