Egekben a telekárak – jobban megéri közvetlenül a kivitelezőtől családi házat venni, mint építkezni

Az, aki családi házat szeretne, de az építkezés helyett inkább mégis új építésű lakás vásárlását választja, rendszerint a telekárak extra költsége miatt dönt így.

A konkrét kivitelezés díja még sokaknak bele is férne a költségvetésbe, viszont a telek megvétele manapság már olyan plusz kiadás jelent, hogy nem igazán éri meg építkezni.

És a helyzet évről évre rosszabb.

A nagyobb városokban egy évalatt kétszemjegyű volt az áremelkedés. A Portfolio.hu cikke szerint a megyei jogú városokban egy év alatt átlagosan 10 százalékkal drágultak a családi házak építésére alkalmas telkek. Mindemellett a kínálat 2018 augusztusához képest tíz százalékkal csökkent.

Vagyis egyre kevesebb telek közül választhatunk egyre magasabb áron.

Szombathelyen egészen konkrétan 9 millió forintról 12 millió forint körüli összegre ugrottak az átlagárak egy esztendő alatt. Amivel egyébként megyeszékhelyek között “csak” a középmezőnyben helyezkedünk el… Ez persze nem vigasztalja azt, aki Szombathelyen szeretne építkezni. Az egy év alatt három millió forint plusz, nagyon sok. Megértjük tehát azokat, akik azt mondják, hogy annak a 12 millió forintnak jobb helye is lenne.

Ekkora összegből gyakorlatilag egy új építésű lakás fele már ki is jön Szombathelyen.

De nem ez az egyetlen alternatíva. Nem feltételnül kell ugyanis lemondani az új építésű családi házzal összefüggő tervekről. Vásárolhatunk akár közvetlenül kivitelezőtől is családi házat. Ami jellemzően olcsóbb, mintha magunk vennénk meg egy telket és arra építkeznénk. 

Érdemes ezt is megfontolni…

Új építésű, kertes otthonokat egyébként mi is építünk, így, ha az építkezésről lemondana, de családi házba azárt szívesen költözne Szombathelyen, érdemes megnéznie a mi kínálatunkat is. Íme, a részletek a legújabb projektünkről.