Egyelőre kivárnak a babaváró hitelt igénylők

A Családvédelmi Akcióterv támogatásait  július 1-je óta már több mint 14 ezer család igényelte. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a lakáseladások jelentősen megugrottak volna.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az érintettek nem rohamozták meg a piacot. Pedig a szakértők arra számítottak, hogy a júniusi mélypont után júliustól újra növekednek majd az eladások. 

A nyár elején még a legtöbb szakértő úgy vélekedett, hogy valószínűleg azért lassul a piac, mert kivárnak a babaváró hitelt igénylők, és majd csak akkor vásárolnak, ha már folyósítható a támogatás. Ez az állítás azonban egyelőre nem igazolódott be. Legalábbis az eladások az igénylési időszak első hónapját követően sem növekedtek nagy mértékben. Igaz, a júniusi mélyponthoz képest júliusban azért volt 15 százalékos emelkedés. De ez még így is 10 százalékkal elmarad az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. 

Vagyis mozgolódás ugyan van, de jelentős forgalombővülést egyelőre nem hoztak az új állami támogatások.

Hozzá kell azért tenni…

A vásárlások elmaradásában, az értékesítési idő kitolódásban lehet némi szezonális hatás is. Nyáron ugyanis jellemzően kevesebben vesznek ingatlant. Illetve az árak emelkedése is okozhatta a nyári megtorpanás. Az új lakások árai ugyanis már elérték azt a szintet, amikor a vásárlók meggondolják, hogy egyáltalán belevágjanak-e a lakásvásárlásba.

Mindenesetre jelenleg az látszik, hogy a támogatásokra ugyan van igény, de a lakásvásárlásokban ez egyelőre nem mutatkozik meg. A lakáseladások üteme legalábbis tovább lassult az utóbbi időszakban. Ami azért egy meglehetősen elgondolkodtató tény.