Egyre többen építkeznek környezetbarát építőanyagból

Mennyire fontos az építkezőknek az, hogy környezetbarát építőanyagból készüljön a házuk?

Ennek járt utána a Mapei Kft. Egy felmérést végeztek a kérdésben. Összesen 1100 lakossági építtetőt kérdeztek meg arról, hogy mennyire tudatosak a környezetbarát építkezés terén.

A többség elméletben az. A válaszadók 97 százaléka szívesen választana környezetbarát építőanyagot a hagyományossal szemben. De ez sajnos csak elméletben van így. Mivel ezek az építőanyagok 20-30 százalékkal drágábbak, a gyakorlatban már keveseknek szimpatikus a környezetbarát építkezés. Az adatok szerint 20 százaléknál magasabb árat már csak az építtetők 40 százaléka fizetne. Ami egyébként komoly változás az öt évvel ezelőtti helyzethez képest. Akkor ugyanis még csak 11 százalék lett volna hajlandó megadni a környezetbarát kivitelezés árát. Igaz, akkor még a kétféle építőanyag közötti árkülönbség 30-50 százalék között volt.

Azoknak az aránya viszont az öt év alatt nem változott, akik nem vagy alig adnának többet a környezetbarát építőanyagért. A válaszadók 15 százaléka inkább az olcsóbb hagyományos megoldásokat választja. 

Összességében viszont kedvező a magánépíttetők hozzáállása. Az, hogy többen vannak, akik hajlandóak magasabb árat fizetni a környezetbarát építőanyagokért, óriási előrelépés. Látszik, hogy a környezetvédelem kérdése egyre több embert foglalkoztat. Vagyis, ha a kedvező folyamat így folytatódik, öt év múlva már teljesen általánossá válhat a környezetbarát építőanyagok használata – véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.