Egyre többen vesznek fel hitelt új lakás vásárlására, építkezésre

Jelentősen nőtt az új ingatlanokra fordított hitelek száma. A tavalyi 16,5-ről 22 százalékra emelkedett az arányuk. Ezen belül az igénylők 10,8 százaléka bővítésre kérte a kölcsönt. A maradék 11,2 százalék új építésű ingatlant vásárolt a hitel segítségével.

Mindez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) január és április között mért adataiból derült ki. Forintosítva mindezt: 2019 első négy hónapjában 62,4 milliárd forintnyi lakáshitelt fordítottak az ügyfelek az új ingatlannal kapcsolatos terveik megvalósítására. Mindez akár biztató is lehetne. Hiszen részben az is következik az adatokból, hogy egyre többen vásárolnak új építésű lakást. De mást is jelezhet mindez. Azt, hogy az egyre emelkedő lakásárak miatt a többségnek banki segítség nélkül már nem megy a finanszírozás. Ugyanakkor ne feledjük azt se, hogy a kedvező banki konstrukciók és az állami támogatások is ösztönzőleg hatnak. Vagyis az, hogy egyre többen folyamodnak banki segítségért és szánják rá magukat a lakáscéljaik megvalósítására, ennek köszönhető.

De vajon mi jön ezután? A jelenlegi szabályozás szerint a korábbi 5 százalék után 2020-tól újra 27 százalékos áfával lehet értékesíteni az új lakásokat. Ami jelentős áremelkedést hozhat. Vagyis nagy valószínűséggel még többen folyamodnak hitelhez. Illetve még többen lesznek kénytelenek majd nagyobb arányban kölcsönből finanszírozni a lakásvásárlást, illetve építést. 

Önnek milyen, ingatlanokkal kapcsolatos tervei vannak? Ha új építésű lakást venne Szombathelyen, érdemes megnéznie a mi kínálatunkat. Ehhez ide kell kattintania. Lépjen még a drágulás előtt!