Ennyibe kerül – nem kérdés, lakásfelújítással valóban csökkenthető a rezsi

Vas megyei, szombathelyi lakás- és háztulajdonosnak is érdemes megfontolnia, hogy korszerűsítse az otthonát. Ugyanis letesztelték: valóban csökkenthetőek-e így a költségek. A megtérülési idő nagyjából öt év.

 napelem, napkollektor

fotó: illusztráció

Az OTP Lakástakarék végzett egy felmérést, amelynek során megállapították, hogy a lakásfelújítás valóban hozzájárul a fenntartási költségek csökkentéséhez. A közöltek szerint az ablakok és az ajtók cseréje, vagy a homlokzat hőszigetelése is csökkentheti a rezsit.  Egy egy-két millió forintos beruházással akár harmadával-felével is mérsékelhetők a lakás fenntartási költségei.Egy mintaprojekt során megvizsgálták, miként teljesülnek az elvárások a gyakorlatban. A “teszt” során 25 különböző jellemzőjű családi ház energetikai korszerűsítését végezték el.

A leggyorsabban a 20-40 évvel ezelőtt épült házaknál térült meg a lakásfelújításra költött összeg.

Ebben az esetben a lakás energetikai felújítására költött egymillió forint harmadával csökkentette a rezsi költéségét.

A projekt során szinte minden háztípust megvizsgáltak. A 20-as években épülttől kezdve a földszintes családi házon át a sátortetős, tetőteres és a pár évvel ezelőtt épült házig sokfélét. Köztük volt olyan, ahol homlokzati hőszigetelést végeztek el, illetve ahol a nyílászárókat cserélték ki. Máshol teljes körű korszerűsítésre került sor kazáncserével és napkollektor beszerelésével együtt – közölte az OTP Lakástakarék.
A vizsgálat eredményei rámutattak arra, hogy éves szinten 100-400 ezer forint spórolható meg a lakásfelújítással.

 

Mennyibe kerül mindez?
Természetesen számos tényezőtől függ, hogy mennyiből korszerűsíthető egy lakás, mennyibe kerül egy felújítás. Vas megyében, Szombathelyen elvégzendő lakásfelújítás, energetikai korszerűsítés esetén kérjen ajánlatot itt:

A kiadott anyagban szereplő árak a mintaprojektben szereplő átlagos árakat tartalmazzák:

 

– Homlokzati hőszigetelés: 1,5 millió forint

– Nyílászáró csere: 700 ezer forint

– Kazáncsere: 750 ezer forint

– Kazáncsere és napkollektor: 2,5 millió forint

 

A legtöbb esetben a megtérülési idő 5-10 év, a kazáncsere és a napkollektor beépítését is tartalmazó korszerűsítés megtérülése hosszabb lehet.