Építkezne? Mutatjuk, hogyan csinálják a leleményes magyarok

Elemi vágy él bennünk, emberekben, hogy legyen egy saját kis zúgunk a nagyvilágban. A magyarok többsége is ugyanerre törekszik, ami egy nemrég készített reprezentatív felmérésből is világosan kiderül. Eszerint minden tizedik magyar tervezi, hogy építkezésbe fog a közeljövőben.

Érthető módon, az idősebbeket már nem mozgatja meg egy új ház építése, de a fiatalok nem riadnak vissza tőle. Olyannyira nem, hogy a beszámolóból kiderült: hazánkban a 25 és 55 év közötti lakosság 9 százaléka ezt tervezi. 

A kutatásból az is kiderül, hogy leáldozóban van a kivitelezők általi kulcsrakész házak építése. Az építkezni vágyók 30 százaléka ugyanis már nem ilyen módon szeretné átvenni a házát, hanem egy bizonyos készültségi fokon, ami még messze van a kész állapottól.

Amit a leendő tulajdonosok mindenképp kivitelezőre, illetve szakemberre bíznának, az a ház szerkezetének megoldása, a szigetelése vagy például a villanyszerelése, de a burkolást, a festést vagy a ház homlokzatának a kialakítását már saját maguk, hazai berkeken belül kívánják megoldani.

De hogy mit is jelent pontosan a „hazai berek”? A válaszadók közel 70 százalékának van a közvetlen ismeretségi körében olyan, akit segítségül tudna hívni. Ellenben 58 százalék csak referenciával rendelkező szakemberrel dolgoztatna. Míg 55 százalék rokonokat, barátokat hívna segítségül a befejezéshez.  

A fentiekből is kitűnik, hogy az emberek többsége, 54 százaléka elsősorban spórolás céljából mond le a kulcsrakész átvételről. Ráadásul a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa eltörlése sem kedvez a generálkivitelezőknek. Illetve az is igaz, hogy ha van az ismeretségi körben olyan szakember, akinek a munkájában megbízunk, akkor miért ne válasszuk őt egy ismeretlen szakember munkája helyett.