Ha CSOK, akkor új ingatlan

Talán még soha nem volt ekkora támogatás az állam részéről arra vonatkozóan, hogy a többgyerekes családok saját otthonhoz jussanak. Erre pedig óriási szüksége volt a 2008-ban kitört gazdasági válság során megtépázott ingatlanpiacnak.

Noha az új ingatlanok építése most éppen dübörög, azt kell, hogy mondjuk, ez az adat még mindig jócskán alatta marad a válság előtti évekhez képest. A mélypont 2013-ban érte el a piacot, s bár ehhez képest a tavalyi évben már 2,5-szer több ingatlan épült, ha összevetjük ezt a 2008-as évvel, azt látjuk, hogy jelenleg még az akkori felénél sem tartunk. 

Összevetve azt, hogy kiknek nagyobb az építési kedve, a magánszemélyeknek vagy a vállalkozóknak, elmondható, hogy egyértelműen a magánszemélyek vannak felszállóágban. Az önkormányzatok és az állam pedig csak nagyon ritka kivételek esetén építenek lakóházakat.

Regionálisan sincs egységes helyzet. Kiemelkedő régió Nyugat-Magyarország, ahol már a válság előtti szinten vannak az új ingatlanok.

Az ingatlanpiaci változások igazi ösztönzője a CSOK, azaz a  Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Ennek köszönhetően Budapesten jócskán elszálltak az ingatlanárak, ahogyan az ország nyugati részen is kezdenek irreálisan magasra szökni.

Ma a CSOK (a maximum 10 millió forint) egy kisebb faluban akár az egész ingatlant is fedezheti, addig Budapesten ez nem több, mint egy fél szoba.

Ingatlanvásárlás előtt sokaknak dilemma, hogy pénzüket használt, vagy új ingatlanba fektessék. A CSOK mindenképp az új ház vagy lakás vásárlására ösztönzi a házastársakat.

Ezt a támogatást tehát csak új lakásra lehet felvenni, és csak három gyerek után. 

A következő számok bizonyítják, hogy miért is érdemesebb új ingatlanba fektetni: négy gyerekkel, használt lakásra a maximum összeg már csak 2,75 millió forint.

Az eltérés tehát óriási, ha új ingatlanról van szó.

 Mindent összevetve, az állam részéről ez a fajta támogatás nagyon is jól jött a nagycsaládosok számára, érdemes tehát kihasználni mindaddig – legfőképp új ingatlan esetén -, amíg a támogatás elérhető.