Ha nem marad az 5 százalékos lakásáfa, az új lakásokkal együtt a használt ingatlanok is megdrágulnak

Ha jövőre valóban megszűnik az 5 százalékos építőipari áfa, jelentős átrendeződés lesz az új ingatlanok piacán. A 27 százalékos áfa újbóli bevezetése ugyanis gyorsítani fogja a drágulást, hátráltatja a modernizációt és csökkenti a kínálatot.

Szakértők szerint ez számos kockázatot hordoz az ágazat számára. Ezért is szorgalmazza több építőipari szervezet a kormánynál az 5 százalékos áfa hosszú távú megtartását. Nemrég a Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) jelentette be, hogy hamarosan eljuttatják a javaslatukat a Pénzügyminisztériumnak, ami a kormány számára is elfogadható kompromisszumos megoldásokat tartalmaz.

A jelenlegi szabályok szerint egyébként az 5 százalékos áfa 2019 végével megszűnik. Jövőre már újra a 27 százalékos adó lesz érvényben. Csak azok a lakások értékesíthetők 2019 után is a kedvezményes áfával, amik 2018 novemberében érvényes építési engedéllyel rendelkeztek.

A IFK szerint az aktuális szabályozás főként a kis és közepes építőipari cégeknek árthat. A drágulás miatt ugyanis nem lesz értelme fejleszteniük. Az áfaemelés további hatása még, hogy a vevők a dráguló új építésű lakások helyett inkább a használtak felé orientálódnak. Ez a keresletnövekedés pedig ezeknél a lakásoknál is áremelkedést generál. 

A szakmai szervezetek szerint a negatív hatások megelőzéseként mindenképpen fontos lenne hosszú távon megtartani az 5 százalékos áfát.