Hamarosan az északi tájolású lakás lesz a népszerűbb?

Nem mindegy, milyen tájolású lakást választunk. Ezzel mindenki tisztában van. De vajon tudjuk-e, hogy a délre vagy az északra néző otthon manapság a legideálisabb?

Sokan egyből rávágnák, hogy természetesen a déli. Ez azonban napjainkban korántsem olyan egyértelmű. A klímaváltozás miatt az átlagnál melegebb nyarak ugyanis a lakások nyári hőmérsékletére is hatással vannak. Vagyis manapság már az északi tájolású lakás sem számít olyan rossz vételnek. Sőt, van, aki már direkt kerüli a naposabb lakásokat. Főleg, ha az otthon a társasház felsőbb emeletinek valamelyikén található. Persze árnyékolókkal, klímával lehet védekezni az elviselhetetlen meleg ellen. Ez azonban többletköltséggel jár – hívja fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont közleménye. 

Nyilván azt azért nem szabad elfelejteni, hogy mindez csak nyáron érvényes. Télen azért előnyösebb a déli, világosabb fekvés. 

A legjobb az észak-nyugati tájolás

Mindezekkel együtt a szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a klímaváltozás hatására a jövőben sokkal keresettebbek lesznek az északi tájolású, Naptól védettebb, árnyékos lakások. Vagy, ha északit nem is, észak-nyugati fekvésűt szívesebben fogunk venni, mint egy klasszikus délre néző lakást. Hamarosan tehát eltűnhet a délre néző lakások árelőnye.

Ön melyiket választaná? Nézze meg a kínálatunkat, nálunk déli és északi tájolású eladó lakások között is tud szemezgetni.