Hogyan és mikor vásárolhatunk 5 százalékos áfával új építésű lakást Szombathelyen?

Napról napra szűkül az 5 százalékos áfával megvásárolható ingatlanok mennyisége. Szombathelyen legalábbis kevés az olyan projekt, amihez már tavaly novemberben megvolt az építési engedély. Ez ugyanis a feltétele annak, hogy egy adott társasházban 2020 után is 5 százalékos áfával lehessen értékesíteni a lakásokat. Nem csoda tehát, hogy igyekeznek a lakásvásárlók. Ha ugyanis lemaradnak, 2020-tól 22 százalékkal drágábban 27 százalékos áfával tudnak csak új építésű lakást venni. 

És akkor a piac egyéb drágulást okozó hatásait nem is számoltuk még. A másik dolog, amiért érdemes sietni: minél alacsonyabb a lakás, társasház készültségi foka, annál olcsóbb az ingatlan. Vagyis, aki vár, drágábban tud csak vásárolni.

De visszatérve egy kicsit az áfa kérdésre. Hogy kicsit jobban szemléltessük a helyzet komolyságát: egy 60 négyzetméteres, két szobás lakás esetében a 2019-es és a 2020-as ár között nagyjából 7-10 millió forint lesz a különbség. Ezpedig óriási plusz kiadás.

Persze remény azért van arra, hogy lesz változás az áfa szabályokat illetően. Nemrég számoltunk be mi is arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank vizsgálja a kérdést. Egészen pontosan azt, hogy miként lehetne elérni azt, hogy a befektetők 27 százalékkal, a magánvásárlók alacsonyabb adóval vehessenek új lakást.

Mikor dőlhet el, hogy lesz-e változás az építőipari áfa szabályozásában?

A Portfolio májusi ingatlanpiaci eseményén téma lesz az építőipari áfa. A meghívottak között pedig érintett döntéshozók is jelen lesznek. Vagyis van némi esély arra, hogy pár héten belül több információ kerül nyilvánosságra áfa-kérdésben. Természetesen, amint fejlemények vannak, mi megírjuk. De amíg nincs konkrétum, célszerű az aktuális lehetőségekkel kalkulálni. Ha mást nem, legalább az aktuális kínálatot érdemes feltérképezni. A mi, 5 százalékos áfával kínálat eladó szombathelyi lakásainkról itt tájékozódhat.