Jóval kedvezőbb hitelből lakást venni, mint albérletért fizetni

Eljött az idő: ma már nem kérdés, hogy jobban megéri hitelből otthont venni, mint a lakás bérléséért fizetni. Egy napokban publikált felmérésből legalábbis ez olvasható ki. Kiegészítve persze azzal, hogy a vásárláshoz azért jelentős önerőre van szükség. Míg a bérlésnél legfeljebb a kauciót kell előre kifizetni. Ezt nem számítva azonban a tény az tény: annak, aki hosszabb távra tervez, a havi kiadásokat nézve előnyösebb a vásárlás, mint a bérlés.

Hogyan számoltak a szakértők?

Először is megnézték, hogy adott településeken mennyi az átlagkereset, és ugyanott a fizetésnek hány százaléka megy a lakhatásra.

Ez alapján azt látták, hogy az albérlet árak emelkedése miatt a lakást bérlők közül ma már sokan kénytelenek a fizetésük 40 százalékánál is többet kiadni a lakhatásra. Ami a szakértők szerint már a megélhetés biztonságát veszélyezteti. 

Vagyis egy, a fővárosban nem túl kiemelkedő 180 ezer forintos bérleti díjat (rezsivel együtt) elvileg csak a legjobban keresők engedhetnék meg maguknak. Azok a családok, akik havonta közel 500 ezer forintot visznek haza. Ennyit a többség viszont azért nem keres.

Az Otthon Centrum adatai szerint egyébként Budapesten egy egyszobás lakást 120 ezer forint körüli áron lehet bérelni. Míg vidéken már 76 ezer forintért lehet egy garzont kivenni. Ezekhez természetesen még hozzájön a rezsi. Vagyis 100-110 ezer forintból a fővároson kívül sem áll meg a lakhatás. Legalábbis, ha albérletben lakunk.

Olcsóbb a hitel

Ennél viszont egy lakáshitelnek ma már jóval kedvezőbb a havi költsége. Egy hasonló paraméterű otthon vásárlása esetén 20-30 éves futamidőt nézve a törlesztőrészlet akár 10-20 ezer forinttal is kevesebb lehet, mint a bérleti díj. Amin azért már érdemes elgondolkodni. Még akkor is, ha a kölcsönnel kiegészített lakásvásárlással elveszítjük a mobilitásunkat.

De legalább a futamidő letelte után az ingatlanunk a sajátunk lesz.