Kevesebb új lakás épül, a kivitelezők kivárnak

Már most, az év első felében érzékelhető, hogy a jelenlegi 5 százalékos építőipari áfa helyett 2020-tól újra a 27 százalékos adó lesz érvényben. A 2019-es első negyedévben ugyan rekord mennyiségű lakást adtak át a kivitelezők, viszont a kiadott lakásépítési engedélyek száma már csökkenésnek indult.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén az első félévben 3 ezer 661 új lakást adtak át országosan a kivitelezők. Ezek közül az eladásra épített lakások száma 16 százalékkal volt több (2053), mint egy éve. Ilyen erős évkezdetet 2010 óta nem tapasztalhattunk. A KSH jelentéséből viszont az is látszik, hogy a kiadott építési engedélyek száma már csökkenésnek indult. Az idei első három hónapot nézve Budapesten és a nagyobb városokban éves szinten 8-9 százalékos a visszaesés. A beruházók tehát már óvatosabbak. Csak annyi lakás építését merik vállalni, amennyit biztonsággal értékesíteni is tudnak. Azt ugyanis nem tudni, hogy az áfa-emelkedés miatti drágulás mennyiben veti vissza a keresletet.

Lakásvásárlói oldalról nézve mindebből az látszik, hogy a lakások száma csökken, az árak pedig emelkednek. Vagyis, ha ön is új lakás vásárlását tervezi, minél hamarabb lépnie kell.

Amennyiben Szombathelyen szeretne vásárolni, a mi kínálatunkat is böngéssze át! Ide kattintva megteheti ezt.