Kinek is szól a fülemüle füttye? – Vagyis milyen szomszédra vágyunk mi, magyarok?

Tévedés volna azt hinni, hogy ingatlanvásárláskor a lakás alapvető paramétereinek – mint a mérete, az ára vagy az elhelyezkedése – a tisztázása után akár kényelmesen hátra is dőlhetünk. Vannak ugyanis olyan apróságnak tűnő, de annál fontosabb szempontok, amikre ha a kellő időben megfelelő hangsúlyt fordítunk, azzal később sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Az egyik ilyen kritérium a szomszédság kérdésköre, ugyanis a rossz szomszédi viszony bizony eléggé meg tudja keseríteni a lakók életét.

Az mindenképp pozitív, hogy hazánkban a lakosok 70 százaléka jó viszonyt ápol a közvetlen lakókörnyezetével. A Miutcánk.hu legfrissebb kutatásából pedig azt is megtudhatjuk, hogy melyek azok a tulajdonságok, amik a legfontosabbak számunkra, ha a szomszédainkról van szó.

Tíz megkérdezettből heten azt válaszolták, hogy az egyik ilyen lényeges tulajdonság a barátságosság. Ezt követi a megbízhatóság, ami a megkérdezettek 65 százalékának fontos, de a csendesség is jócskán kapott szavazatot (45 százalékot). Persze ezen semmi csodálkoznivaló nincs, hiszen ki szeretne vasárnap reggel a fűnyíró hangjára ébredni? Vagy este, amikor nyugalomra vágynánk, a szomszéd családtagok közti vitás helyzetek fültanúja lenni?

Kiderült az is, hogy a legrosszabb tulajdonságok között az első helyet a zajosság nyerte el, 10 emberből 7 ezzel a sajátossággal tud a legkevésbé együtt élni. Ezt a sorban a mogorvaság, a barátságtalanság és a megbízhatatlanság követi. De azokat a szomszédokat sem szeretjük igazán, akik minden apróságot szóvá tesznek, vagy például teljes mértékben elzárkóznak a kapcsolatteremtés igényétől.

Nem is gondolnánk, de ez utóbbi elég sarkalatos pont a szomszédainkkal kapcsolatban. Ugyanis a felmérésben résztvevőknek szinte kivétel nélkül fontos lenne (92 százalék), hogy az újonnan a lakóközösségbe érkezők legalább egy bemutatkozás erejéig felkeressék a szomszédaikat. Ugyancsak érdekesség, hogy ennek ellenére ez csupán 4 százalékuknál valósul meg.

Minden tizedik válaszadó pedig azt sem bánná, ha a bemutatkozáson túl mélyebben is megismerhetné a szomszédba költözőt. Ez leginkább az idősebb generáció számára lenne fontos.

A fentiekből kitűnik, hogy minket, magyarokat sem hagy hidegen, ki él a közvetlen környezetünkben. Ez pedig mindenképpen pozitív, hiszen ezzel a nyitottsággal a legtöbb esetben megelőzhetőek a versben is megénekelt fülemile füttyéhez hasonló, elmérgesedett, vitás helyzetek.