Lakásáfa: újabb javaslat a Pénzügyminisztériumnak

Újabb javaslatot küldtek a Pénzügyminisztériumnak lakásáfa ügyben. Ezúttal  az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) fogalmazta meg az észrevételeit. Egyebek mellett arra hívták fel az illetékesek figyelmét, hogy amennyiben az 5 százalék helyett 2020-tól újra a 27 százalékos építőipari áfa lesz érvényben, a jövőben drágább, elmaradottabb lakások épülnek majd. Mindemellett szűkebb lesz a kínálat és a GDP is alacsonyabb lesz.

Az IFK elnöke, Takács Ernő elmondta: az intézkedés jelentős hatással lesz a kisebb cégek jövőjére, ezzel együtt az ágazat teljesítményére is.

A szervezet által kiadott közleményben hivatkoznak továbbá az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont tanulmányára. Ebből kiderül, hogy a 27 százalékról 5 százalékra csökkentett áfa az elmúlt négy évben jelentős kínálati bővülést hozott. Ennek viszont 2020-tól a fordítottja fog megtörténni. A 27 százalékos áfa-tartalom áremelkedést generál, ami miatt a kisebb és a közepes méretű építőipari vállalkozások csak alig indítanak majd új fejlesztéseket. Sőt, még a nagyobb vállalatok is csak rövid időtávon, 2019-es projektekben gondolkodnak. 

A közleményben hivatkozott kutatás arra is kitért, hogy a magyar, 27 százalékos áfakulcs a legmagasabb Európában. Az EU-s országok közül 24-ben 25 százaléknál alacsonyabb a új lakásokra vonatkozó adó, 8-ban 10 százalék alatti, több tagállamban pedig egyszámjegyű. Köztük több szomszédos országokban is: például Romániában és Szlovéniában.

Takács Ernő szerint ha maradna az alacsonyabb áfakulcs, tovább bővülne a lakáskínálat, így adott lenne a kínálat a családi otthonteremtési kedvezmény programhoz is. Mindamellett, hogy a foglalkoztatottságot is magas szinten lehetne tartani, megújulna a lakásállomány, csökkenne a lakásárak emelkedésének az üteme és nem utolsó sorban a GDP is bővülne.