Lakásvásárlás vagy albérlet? – A fiatalok nagy kérdése

Albérlet vagy saját lakás? Ezt a kérdést majdnem minden felnőtté váló fiatal felteszi magának. De vajon mi a válasz?

Nincs egyértelmű válasz. Ha lakást bérlünk, akkor valójában egy szolgáltatásért fizetünk. Amikor vásárolunk, akkor befektetünk. Ez utóbbit pedig most a kormány is támogatja. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye, a babaváró támogatás ugyanis mind-mind segíti a fiatalokat a saját lakáshoz jutásban. Persze ezek csak abban az esetben nyújtanak támogatást, ha a házastársunkkal költözünk új lakásba és fontolgatjuk a gyermekvállalást is. Amennyiben ezek nem szerepelnek a rövidtávú tervek között, talán jobb választás az albérlet. Segítség nélkül ugyanis egy fiatalnak a jelenlegi lakásárak aligha gazdálkodhatók ki. Egy egyedülálló huszonéves számára valószínűleg nincs más választás, mint a bérlés. Ami egyébként manapság egyre trendibb dolog. A nyugat-európai gondolkodásmód hozzánk is kezd begyűrűzni. Vagyis az ingatlan tulajdon már nem élvez akkora prioritást a fiatalok életében, mint az idősebb korosztálynál.

A lakásbérlés felfutását egyébként az emelkedő albérlet árak is jól tükrözik. Az emberek ugyanis ma már nem szeretnének évtizedekig elköteleződni. Ma már a szabadságnak sokkal nagyobb ereje van, mint a saját ingatlantulajdonnak.

Az már más kérdés, hogy a lakásvásárlással elvben befektetünk. A jelenlegi kamatok ugyanis alacsonyabbak, mint a lakásdrágulás üteme. Azaz a futamidő végén nagy eséllyel drágábban tudjuk értékesíteni az ingatlanunkat, mint amennyit az évek során a vásárlásra és a törlesztésre költöttünk.

Összegezve: a lakásvásárlás továbbra is jó befektetés. Ha kapunk hozzá állami támogatást, akkor pedig végképp. Viszont, ha nincs segítség, egyedülálló fiatalként inkább maradjunk az albérletnél, és várjunk addig a vásárlással, amíg nem lesz aktuális a családalapítás. Legalábbis manapság ez tűnik a legészszerűbb lépésnek.