Manapság már jó vételnek számít a földszinti lakás

A földszinti lakások megvásárlásától valamiért ódzkodunk. Pedig aligha van jobb vétel. Legalábbis a társasházak esetében. Kedvező áron megvásárolhatók és még extrák is járnak hozzá. Ma már nem olyan egy földszinti lakás, mint régen. Viszont sajnos sokakban még az egykori, nem túl bizalomgerjesztő kép él. De milyen manapság egy új építésű társasház földszinti lakása, és mik azok az extrák, amik járnak hozzá?

Egyebek mellett ezekre is választ ad az OTP Ingatlanpont egy friss közleménye. Ebben azt írják, hogy a beruházóknak még manapság is nehézséget okoz a földszinti lakások értékesítése. Ezért gyakran különféle alternatív megoldásokkal próbálkoznak. Van, ahol tárolókat, kocsibeállókat alakítanak ki a földszinten. De olyan társasház is akad, ahol az egész alsó szintet magasabbra építették egy fél emelettel. Ha pedig készül földszinti lakás, a beruházók már alapból úgy kalkulálnak, hogy azt pár százalékkal olcsóbban tudják csak értékesíteni. Illetve azzal is számolnak, hogy nagy valószínűséggel az utolsók között kel majd el az ingatlan. Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint sok lakásvásárlás előtt álló, amint meglátja a “földszint” szót a hirdetésben, már tovább is lép. Aminek az oka nagy valószínűséggel az, hogy régen a sűrűn beépített belvárosi földszinti gangos lakások meglehetősen sötétek voltak és a felkövezett udvar sem volt kifejezetten vonzó környezet. Ma már nem hogy sötét a lakás, de felkövezett udvar sincs. A tervezők ugyanis tudják, hogy akkor adható el jó áron egy földszinti lakás, ha az világos és kap valami extrát a többi lakáshoz képest. Ez utóbbi általában a kertkapcsolat. Vagyis egy új építésű földszinti lakásokból ma már általában nem egy térköves parkolót, hanem egy zöld környezetet látni. Ha úgy tetszik, egy csepp családi házas érzést kapnak azok, akik földszinti lakást vesznek. Erre persze sokan mondják: de hát a kertbe belátnak a felső szomszédok. Ami tény, de többnyire így van ez az első emeleti erkélyeknél is. Meg aztán pergolás árnyékolókkal már könnyedén priváttá tehető a lakáshoz tartozó zöld környezet. Szóval léteznek alternatív megoldások.

Ami pedig az árazást illeti. Manapság egy kert négyzetméterára a lakásénak nagyjából tíz százalékát teszi ki. A lakásár pedig általában tíz százalékkal alacsonyabb, mint egy hasonló alapterületű első emeleti otthon. Szerintünk érdemes a földszinti lakásokkal is kalkulálni. Ha jó a tájolás, nagyon jó vételt csinálhatunk.

Amennyiben kíváncsi rá, hogy nálunk milyen paraméterekkel rendelkező új építésű lakást vásárolhat, kattintson ide!