Most még megéri lakást befektetésnek venni – Ekkora hozamot hozott az elmúlt egy év

Ön szerint mekkora éves hozamra számíthat az, aki lakást vásárol és bérbe adja azt? A szakértők szerint a tavaly februártól az idén január végéig számított átlagos hozam a magyar piacon 5,86 százalék.

Vagyis az adott időszakban a vételára ekkora arányát lehetett megkeresni lakáskiadással. A hozam mértéke egyébként országrészenként és településenként eltérő lehet. Míg az imént említett időszakban a fővárosban 5,29 százalékos hozamra számíthattak a befektetők, addig vidéken 6 százalék feletti volt az átlag. De nem a nagyobb városokban. Azokban 5,89 százalékkal lehetett kalkulálni. Ha ezt forintosítjuk, akkor egy 20 millió forintos szombathelyi lakás kiadásával közel 1,2 millió forintot lehetett keresni egy év alatt. Ez annyit tesz, hogy az átlagos havi bérleti díj 98 ezer forint körül alakul. És – csak, hogy tovább folytassuk a számolgatást – ekkora összeggel kalkulálva nem kell 17 év, és már profit is lesz a kiadásából. Persze a befektetésből sokkal előbb is lehet nyereséget csinálni. Pár év kiadás után, a megfelelő piaci környezetet kivárva értékesíthetjük is a lakást. Így a bérletből érkező bevétel azonnal profittá válik. Már amennyiben a lakás vételi árához hasonló összegért tudjuk értékesíteni az ingatlant.

Szerintünk egyébként most még megéri új lakást is befektetési céllal venni. Amíg érvényben van az 5 százalékos áfa, jó üzletet köthetünk. Ha a 2020-as drágulás előtt sikerülhet még új ingatlant venni, jól fektetjük be a pénzünket.

Önnek is hasonló tervei vannak? Mi számos fejlesztésbe fogunk még az idén. Írjon nekünk, és mutatjuk, hol építünk új lakásokat Szombathelyen.