Még mindig jó üzlet az új lakás kiadása – Mutatjuk, mekkora hozam várható

Az új építésű lakás most is jó befektetés. Igaz, a használt otthonokhoz képest ezeknél valamivel kisebb a hozam, de cserébe sokkal kiszámíthatóbb a jövedelem. Számszerűsítve mit jelent ez? 

Hosszútávú lakáskiadás esetén a hozam akár a 10 százalékot is meghaladhatja éves szinten. A Takarék Index kutatásából kiderült, a vidéki nagyvárosokban nagyjából 8,9 százalékkal lehet kalkulálni. Budapesten az átlagos hozam 8,1 százalék. 

Látszik tehát, hogy nem érdemes bankban tartani a megtakarítást. A nullához közeli betéti hozamhoz képest egy lakás sokkal többet tud hozni. Most még talán a hitellel kiegészített vásárlás is megéri – ezt már mi tesszük hozzá.  

A szakértők szerint ráadásul ez a mértékű, lakáskiadásból származó hozam a jövőben is fennmarad. Függetlenül attól, hogy milyen irányba mozdulnak a lakásárak. 

Miért válasszuk inkább az új lakást, ha kiadásban gondolkodunk?

A VG.hu közölte, hogy az új építésű lakásoknak sokkal modernebb a gépészete, nem igényelnek különösebb karbantartást, illetve plusz beruházást sem. Amire sajnos a használt lakás vásárlása esetén valószínűleg minden esetben szükség van – valamilyen mértékű korszerűsítést nem spórolhatjuk meg. Az erre fordított összeg pedig nem hárítható a bérlőre. Az új lakás továbbá magasabb áron adható ki, hiszen a modern környezet sokat emel az értéken. Igaz, arányaiban kisebb a hozam, hiszen maga a lakás többe kerül, de cserébe kiszámíthatóbb jövedelmet ígér. 

Arról nem beszélve, hogy egy új lakás értékálló. Vagyis, ha pár év múlva eladnánk, valószínűleg azt jó áron tehetjük meg. 

Ön is befektetés célú lakásvásárlást fontolgat? Mi Szombathely több pontján is építünk lakásokat. Nézze meg a kínálatot!