Mégis marad az 5 százalékos áfa?

Úgy fest, van miben reménykedniük azoknak, akik az idén, még a 27 százalékos építőipari áfa visszatérése előtt nem tudnak maguknak új lakást vásárolni. Banai Ádám, a jegybank igazgatója a napokban nyilatkozott ugyanis úgy: nem került le a napirendről, hogy megtalálják a lakásáfa hosszú távon megfelelő szintjét.

Még az sem elképzelhetetlen, hogy a lakást saját célra vásárlók alacsony áfával vásároljanak, míg a befektetők magasabbal. Legalábbis ez lenne az indokolt. Ezt már az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, Koji László mondta el az Inforádiónak. A lakáspiac jelenlegi helyzetével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: ugyan továbbra is nő az új építésű lakások négyzetméterára, de közel sem olyan gyorsan, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

Ettől függetlenül emelkedés az van – ezt már mi mondjuk. Amihez ha hozzájön a plusz 22 százalék, mint áfa-emelkedés, sokaknak kell lemondaniuk a lakásvásárlásról.

Most azonban van némi esély, hogy az áfa-emelkedés nem következik be… Viszont ezekre az információkra még nem lehet alapozni. Ami továbbra is biztos, hogy az idén még 5 százalékos áfával lehet új lakást venni. Jövőre pedig jön a 27 százalékos áfa. Így, aki olcsóbban szeretne lakást venni, annak most kell lépnie.

Mutatjuk, hogy nálunk jelenleg milyen lakásprojekt fut.