A megkérdezettek 92 százaléka igényelné a lakásvásárlásra is fordítható babaváró hitelt

Kevés az olyan kismama, aki ne venné fel a július 1-jétől igényelhető babaváró támogatást. Ráadásul a többség, egészen pontosan a megkérdezettek 92 százaléka a maximális összeget, a 10 millió forintot igényelné.

Mindezt a távirati iroda közölte a City Hitelbróker Kft. felmérésének eredményeire hivatkozva.

A szakértők szerint azonban a 10 millió forintos kamattámogatott kölcsön maximális összegének felvételére csak az igénylők nagyjából 60 százalékának lesz lehetősége. Sokan ugyanis nem felelnek meg a szabadfelhasználású kölcsön felvételéhez szükséges feltételeknek. Van, aki a jogszabályi elvárások miatt, mások a bankok hitelbírálata miatt nem kaphatják meg a teljes összeget. Az elemzők úgy számolnak, az igénylők átlagosan 6-7 millió forintot vehetnek majd fel.

De melyek azok a jogszabályi feltételek, amiknek meg kell felelni a babaváró hitel folyósításához?

Mindenekelőtt házaspárok igényelhetik csak a kölcsönt. A feleség életkora nem haladhatja meg a 40 évet, illetve a házaspár mindkét tagjának köztartozás mentesnek kell lennie, továbbá magyar lakcímmel kell rendelkezniük. Kizáró ok a büntetett előélet, ahogy az is, ha valaki negatív adósként szerepel a központi hitelinformációs rendszer listáján. Elvárás, hogy legalább a pár egyik tagja rendelkezzen 3 éves, folyamatos társadalombiztosítotti jogviszonnyal. Valamint legalább az egyiküknek az első házasságban kell élnie.

Mit vár el a bank?

A pénzintézetek a saját gyakorlatuknak megfelelően vizsgálják az igénylők hitelképességét. Figyelembe veszik továbbá a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót (JTM). Ami kimondja, hogy legfeljebb mekkora lehet az igénylők havi törlesztőrészlete a fizetésükhöz képest. A JTM egyébként július 1-jétől változik. Vagyis a babaváró hitelt felvevőknek már a korábbiaknál magasabb nettó fizetéssel kell rendelkezniük. Egészen pontosan 500 ezer forint alatti jövedelem esetén a szabadfelhasználású hiteleknél a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a fizetés 40 százalékát. Míg 500 ezer forint felett a JTM 50 százalék. A jelzáloghiteleknél is lesz változás. Ott a futamidőtől is függ az arány, de átlagban 30-40 százalékkal kell számolni – olvasható ki a Bankmonitor.hu összegzéséből.

Miért írtuk meg mindezt egy építőipari cég weboldalán?

Mert a babaváró hitel akár lakásvásárlásra is fordítható. A konstrukció segítségével Szombathelyen is tud új építésű otthont vásárolni. Mutatjuk, mi milyen lakásokat építünk jelenleg.