Megnéztük, mennyit drágultak az új építésű lakások Szombathelyen az év eleje óta

Ötvenezer forint a különbség – négyzetméterenként. Mi lesz ezután?

Rendszeresen készítünk “házi” felmérést arról, hogy egy adott időszakban mennyibe kerül egy új építésű lakás Szombathelyen. Ennek köszönhetően mára már van viszonyítási alapunk arra vonatkozóan, hogy mekkora áremelkedés ment végbe mondjuk az utóbbi pár hónapban. De úgy is mondhatnánk, meg tudjuk mutatni, hogy mennyit vesztett az, aki nem tudott időben új építésű lakást venni Szombathelyen.

Nézzük is a konkrétumokat!

Januárban arról írtunk, hogy Szombathely az új építésű lakások árát nézve, a többi hazai nagyvároshoz képest a középmezőnyben helyezkedik el. Akkor 400-405 ezer forintos átlag négyzetméterárról számoltunk be.

A tavasszal viszont már magasabb árakat közöltünk. Az áprilisi beszámolónk szerint akkor 420-430 ezer forintba került egy szombathelyi új építésű lakás négyzetmétere.

Mi a helyzet most?

Május végére az átlag 440-450 ezer forint körül alakul.

Az összehasonlításunkból tehát világosan látszik, hogy alig fél év alatt közel 50 ezer forinttal drágult egy új építésű lakás négyzetmétere Szombathelyen. Amit ha mondjuk egy 50 négyzetméteres lakásra vetítve nézünk meg, az 2,5 millió forint plusz kiadást jelent.

Mi jön ez után?

Valószínűleg még tovább drágulnak a lakások. Egyrészt azért, mert a mostani 5 százalékos építőipari áfa jövőre újra 27 százalék lesz. Másrészt pedig csökken a kínálat a továbbra is növekvő kereslet mellett.

Vagyis, ha kedvezőbb áron szeretne új építésű lakást vásárolni Szombathelyen, ne nagyon várjon tovább.

Mutatjuk, hogy mi milyen lakásokat építünk jelenleg.