Mikor durran ki az ingatlanpiaci lufi?

Azok, akik arra spekulálnak, hogy kidurran az ingatlanpiaci lufi, csalódhatnak. A szakértők szerint ugyanis nincs is szó semmiféle lufiról. A drágulás folyamata ugyanis teljesen természetes volt. Az árak ugyan sok helyen tetőztek már, de különösebb visszaesés nem várható. Legfeljebb stagnálásra lehet számítani.

Vagy a drágulás ütemének csökkenésére. És ez nem csak a használt ingatlanokra, hanem az új építésűekre is vonatkozik. Az árak esésére ebben a szegmensben sem lehet számítani.

Arról, hogy mi vezetett az árak emelkedéséhez, nincs egyetértés a szakértők között. Egyesek azt gondolják, hogy az alacsony bázis miatt volt gyors a drágulás. Mások a kormányzati intézkedéseknek és a befektetők aktivitásának tulajdonítják az áremelkedést. Bármelyik ok is vezetett ide, lufiról semmiképpen nem beszélhetünk. Hiszen még csak most értük el azt az árszintet, ami a válság előtti időszakban volt a jellemző Magyarországon. Azaz nagyjából most kezd beállni a piac. Áremelkedés a jövő év elejéig nagyon valószínű, lassulás csak ezután várható. Az 5 százalékos áfa 27 százalékra emelkedése után számíthatunk legfeljebb némi stagnálásra.