Mit vár a hazai lakosság a lakáspiac következő egy évétől?

Most vegyek lakást, várjak még? Lesz drágulás, vagy már itt az áremelkedés vége? A belváros vagy a lakópark a jobb választás? Az ingatlanpiac ugyan pörög, de tényleg jó választás most új lakást venni? Néhány kérdés, ami mostanában foglalkoztathatja a lakásvásárlás előtt állókat. Nézzük, mit gondolnak a magyarok mindezekről.

A Cordia megbízásából készült egy átfogó elemzés a témában. Ebből egyebek mellett az is kiderült, hogy a lakosság a következő egy évet tekintve a legjobb befektetésnek az új építésű lakás vásárlását tartja. 

A felmérés adataiból kiolvasható az is, hogy jelenleg minden hetedik magyarnak vannak lakás- vagy házvásárlással kapcsolatos tervei. Ami pedig a finanszírozást illeti: a vételár  háromnegyedét a legtöbben a korábbi lakásuk, házuk eladásából származó összegből, saját megtakarításból és némi hitelből fedeznék. A maradék 20 százalékot a lakástakarékpénztári megtakarításból és a Családok Otthonteremtési Kedvezményéből (CSOK) teremtenék elő.

Ami a lakosság következő egy évre vonatkozó várakozásait illeti: tízből kilenc válaszadó számít arra, hogy a következő időszakban drágulnak a lakások országos szinten. Mind a használt, mind az új otthonok. Az áremelkedés mértékét nézve a többség 10 százalékos drágulást valószínűsít. De minden harmadik válaszadó a 20 százalék feletti áremelkedést sem zárja ki. Árcsökkenésre gyakorlatilag senki sem számít. 

A vidéki lakóingatlanokra szűkítve a kérdést viszont már az látszik, hogy kevesebben valószínűsítenek áremelkedést. 20 százalék feletti drágulásra a válaszadók tizede számít, 10-19 százalék közötti áremelkedést minden negyedik honfitársunk prognosztizál.

Mi a helyzet az 5 százalékos áfával?

Arról, hogy 2020 elejétől a jelenlegi 5 százalékos kedvezményes építőipari áfa után ismét 27 százalék lesz az érvényes adó, csak a válaszadók negyede tud. Vagyis azzal is viszonylag kevesen vannak tisztában, hogy jövőre mindez jelentős áremelkedést generálhat.