Nem lesz mit megvenni? – Jelentősen visszaeshet jövőre az eladó újépítésű lakások száma

Újabb adatok bizonyítják, hogy az építőipari áfa 5 százalékról 27 százalékra történő visszaemelése komoly hatással van az ágazat teljesítményére. És ez sajnos nem pozitív irányú. Az EBI Építésaktivitási Jelentése szerint az idei első negyedévben csupán 37 milliárd forint volt az úgynevezett Aktivitás-Kezdés mutató. Ami 62 százalékkal alacsonyabb a 2018-as év elején mérthez képest.

Ez az összeg azt mutatja, hogy a lakásépítéssel foglalkozó cégek adott időszakban megkezdett építkezéseinek mekkora a teljes építési értéke.

Vagyis jelenleg az látszik, hogy meglehetősen kevés projekt indult az idén. Amiből – az átlagban 2-3 éves kivitelezési idő miatt – arra lehet következtetni, hogy jövőre és az után jelentősen visszaesik majd a lakáskínálat. Mondhatni, kipukkan a lakáslufi.

Persze a 27 százalékos áfa nem mindenkit tart vissza a fejlesztéstől. Lakások ezután is épülnek majd, de az eladási ár jóval magasabb, a kínálat pedig jóval kisebb lesz, mint az utóbbi pár évben.

Már, amennyiben minden a jelenlegi szabályok szerint marad. Van ugyanis némi esély arra, hogy az alcsonyabb áfa 2020 után is marad. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége már több, áfa csökkentésre vonatkozó javaslatot is letett az illetékesek asztalára. Érdemi reakcióról azonban egyelőre nem tudunk.

Így a lakásvásárlók kénytelenek a jelenlegi szabályozás szerint kalkulálni. Vagyis, ha jó áron szeretnének új építésű lakást venni, minél hamarabb lépniük kell.

Nálunk még tud 5 százalékos áfával új lakást venni. Ha kíváncsi az aktuális kínálatunkra, kattintson ide!