Spóroljon milliókat, és vegyen lakást még a tervezés fázisában

Az utóbbi időben az ingatlanpiac fellendülésével egyre több lakás, vagy ház cserél gazdát, így egyre több új ingatlant is értékesítenek, ebből kifolyólag pedig sokaknak nem mindegy, hogy mennyiért jutnak hozzá a kiszemelt otthonhoz.  

Rengeteg pénzt tudunk megtakarítani azzal, ha idejében gondolkodunk, majd döntünk.

A Living által végzett felmérésből egyebek mellett az is kiderül, hogy új lakás vásárlása esetén, ha hajlandóak vagyunk lemondani a kész ingatlanról, akkor azzal hatalmas összegeket takaríthatunk meg.

Ez annyit jelent, hogy a vételi szándékunkat még a lakás tervezési fázisában erősítjük meg.

A vizsgálatba 14 budapesti társasházat vontak be, ezek mindegyike több mint 100 lakásos beruházás volt, majd úgy találták, hogy azokért az ingatlanokért, melyek kész állapotukban kerültek megvásárlásra, átlagosan 46 százalékkal kértek magasabb vételárat, mint azokért a lakásokért, ahol a leendő tulaj még csak a tervezőasztalon láthatta a megvásárolni kívánt ingatlant.

A drágulást alapvetően két tényező befolyásolja: piaci áremelkedés mellett, a projekt életciklusa is árképző hatással bír.

Nagyon beszédes szám, hogy a lakások több mint 40 százalékát már a tervezőasztalról értékesítik, az átadás előtti utolsó évben pedig már a lakások 74 százalékát eladták. Így azok, akik kivárnak az utolsó pillanatig, már csak a lakások töredékéből válogathatnak, azaz a maradék 7 százalékból. 

Tehát az, aki későn vásárol, eleve csak kevesebb opciót vehet igénybe, amire ha magas lesz a kereslet, az bizony fel fogja srófolni az árakat. 

Azaz egy 40 milliós ingatlan esetén – budapesti árakkal számolva – mire a befejezésre kerül a sor, a fent említett 46 százalékos drágulás miatt a lakás értéke 58,4 millió forint lesz, ami korai értékesítés esetén 18 millió forint “nyereséget” jelent.

 A dologhoz hozzájárul még a jó fizetési koncepció is, melyben általában a kezdő részlet a projekt összértékének a negyede. A maradékot csak a lakás teljes elkészültekor kell kifizetni, de ez az előleg letétele miatt ez már egy fix összeg lesz, tehát a drágulás ebben az esetben kizárt.