Új lakást vásárolna? – Július 1-jétől számos kedvezmény lép életbe

Július 1-jétől lép életbe az új családvédelmi akcióterv. Aminek hét pontja közül több az új lakást vásárlókat is érinti. Ott van például a babaváró hitel, ami egy 10 millió forintos államilag támogatott szabadfelhasználású kölcsön. Ez akár új lakás vásárlására is fordítható.

Aki gyermek vállalását tervezi és lakáscélú elképzelései is vannak, fontolja meg ennek a konstrukciónak az igénylését. A kamattámogatás miatt ugyanis rendkívül kedvező, a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb 50 ezer forintnál, illetve az idén július 1-je után született gyermekek után még számos könnyítés jár. Már az első gyermek születését követően három évig szüneteltethető a törlesztés, tovább a második gyermek után az igénylőknek újabb három évig nem kell foglalkozniuk a törlesztéssel. Illetve ekkor már a hitel harmadát is elengedi az állam. Három gyermek születése után pedig a teljes hitel támogatássá válik. Ehhez azonban 5 éven belül kell megszületnie a három gyermeknek. Valamint minden érintett gyermeknek idén július után kell születnie. Még több részlet a korábbi bejegyzésünkben.

Ugyancsak július 1-jétől érvényes a jelzáloghitelekre vonatkozó könnyítés.

A 2019. július 1-je után született, a családba harmadikként érkező gyermekek után 4 millió forintot átvállal az állam a jelzáloghitelből. 2019. július 1-je után a második gyermek érkezésekor pedig 1 millió forintot írnak majd jóvá a fennálló ingatlanfedezetű jelzáloghitelekből. Mindezekről Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tájékoztatott a napokban. Illetve elmondta azt is, hogy az igényeket a várandósság 12. hetétől lehet benyújtani. Továbbá pontosította azt is, hogy a július 1-jét megelőzően megszületett gyermekek esetén csak a harmadik gyermek után lehetett igényelni 1 millió forint jóváírását.

És ezek csak az újonnan bevezetett intézkedések.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) ezeken felül továbbra is igénybe vehető. Vagyis a születendő gyermekek számának megfelelő mértékű CSOK  támogatásban továbbra is részesülhetnek a lakásvásárlók. Új lakás esetén egy gyermek után 600 ezer forint, két gyermek után 2 millió 600 ezer forint, míg három gyermek után 10 millió forint jár az igénylőknek. Plusz a három gyermekesek még kedvező kamatú hitelt is igényelhetnek, akár 10 millió forintot is.

Ne hagyja ki a lehetőséget, vásároljon új építésű lakást!