Újabb kedvezmények a lakásvásárló családoknak

Komoly CSOK-bővítésre (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) készül a kormány. Az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében elhangzottak szerint jóval több család juthat olyan állami támogatáshoz, amit akár a lakáscéljai megvalósítására is fordíthat. Bár konkrétumokat nem sokat tudni, de annyi már világos, hogy továbbra is a gyermekvállalás ösztönzése a cél.

A távirati iroda tájékoztatása szerint tízmillió forintos kedvezményes kölcsön jár azoknak a 40 év alatti nőknek, akik első házasságukat kötik. Illetve gyermeket vállalnak. A konstrukció lényege, hogy az első gyermek érkezésekor a törlesztőrészletet három évre felfüggesztik, ugyanez történik a második gyermek születésekor. Ekkor viszont már el is engedik a tőketartozás harmadát. A harmadik gyermek után pedig már a teljes hitelt átvállalja a kormány. A hitelről annyit tudni egyelőre, hogy szabad felhasználású és a havi törlesztőrészlete nem lehet magasabb 50 ezer forintnál. Illetve azt, hogy 2019. júliusától vezetik be.

A CSOK bővítéséhez kapcsolódó új intézkedés még, hogy a két- és többgyermekes családok már használt lakás vásárlására is felhasználhatják a 10, valamint a 15 millió forintos kedvezményes hitelt. Illetve heteken belül jön a vidéken, falvakban élőket segítő CSOK is.

A harmadik, ingatlancélok megvalósítását segítő intézkedés: már a második gyermek születésekor átvállal 1 millió forintot az állam a jelzáloghitelből, a harmadik gyermek megszületésekor pedig 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor 1-1 millióval csökken a tartozás.

A fentiek alapján nagyon úgy fest, hogy a családoknak a következő években sem kell lemondaniuk az ingalancéljaikról. Segítség legalábbis lesz a megvalósításhoz. Pár hónap, és a meglévő CSOK támogatások mellett jön az újabb segítség.