Változtak a lakástámogatásra vonatkozó szabályok

A lakástámogatásra, más néven szocpolra vonatkozó szabályok valamelyest változtak. A 2011-es rendelet szerint, a támogatás annak jár, aki – ha maga építteti a házát – a bekerülési költség 70 százalékáról számlát mutat be. A kiegészítés szerint aki árverésen vásárol lakást, annak a számla benyújtásakor a 70 százalékos kötelezettségből levonható az árverési vételár – tájékoztatott a távirati iroda.
Többek érdeklődnek arról, hogy mitől függ a támogatás összege? Egyrészt a gyerekek számától, a lakás nagyságától, másrészt pedig a lakás energetikai besorolásától is. Ez utóbbi esetében történt némi változtatás.

Ha a felépült lakás energetikai besorolása jobb lett annál, mint amilyenre a támogatást igényelték, akkor a jobb minősítéshez tartozó támogatásra jogosult. Ezt a szabályt a módosítás kiegészíti azzal, hogy ilyenkor a támogatást folyósító bank az eredeti támogatási szerződést módosítja. Ha hitelt is vett fel a vásárlásra – építésre – a támogatott, akkor a még ki nem fizetett hitel összegét kell csökkenteni a támogatás többletével. Ha nem vett fel hitelt, akkor a bank a számlájára utalja a különbözetet.

További hasznos információként közölték:

A lakásépítési támogatást, lakás vásárlása esetén a lakásra vonatkozó adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni a hitelintézettől. A módosítás kimondja: aki a határidőn belül nem kérte a támogatást, az később nem tarthat igényt rá.

Az otthonteremtési kamattámogatásról szóló – szintén 2011-es – kormányrendelet eredeti szövege szerint, aki lakást vásárol, annak a támogatás igénylésekor igazolnia kell azt, hogy a vételár saját erőnek számító 90 százalékát átutalta az eladónak. A módosítás ezt kiterjeszti a lakáscserére is. Ott az értékkülönbözet saját erejének a 90 százalékát kell átutalni a kamattámogatási kérelem benyújtásáig.

 

Újépítésű lakást vásárolna Vas megyében, Szombathelyen? Nézze meg a Bereczki Kft. által épített eladó lakásokat itt! Kérdés esetén tájékozódjon munkatársunknál!