Vásároljon még a drágulás előtt új építésű lakást! – Az előrejelzések szerint 40 százalékos áremelkedés is jöhet

Nem csak a keresletnövekedés, illetve a kínálat csökkenése okoz drágulást az új lakások piacán, hanem a szakemberhiány és az építőanyagok növekvő ára is. Egy friss tájékoztató szerint összességben 40 százalékos kivitelezői áremelkedésre kell számítani 2019-ben.

Ebből csak az építőanyagok árának emelkedése átlagosan 15 százalék.

Konkrétabban nézve: a falazóelemeknél, a hidegburkolatoknál, az XPS-nél és a tetőkiegészítőknél 5-10, a laminált burkolatnál 5, a szálas hőszigeteléseknél 15-20, a tetőcserepeknél 10-15 százalék a prognosztizált drágulás 2019-ben.

Mit tudunk tenni, hogy ne kelljen milliókkal többet fizetnünk?

Vásároljunk minél hamarabb! Jelenleg az idő a legfontosabb tényező. Az új építésű lakások esetében sokat spórolhatunk, ha tervezőasztalról vásárolunk.

Ha magunk építkezünk, az viszont már más helyzet. Ebben az esetben nagyon nincs mit tenni. A kivitelezők kapacitására vagyunk utalva. Ami nem túl bíztató felállás. A szakemberhiány miatt ugyanis manapság a tervezéstől a kivitelezés megkezdéséig legalább egy év eltelik. Vagyis jelenleg jobban járunk, ha közvetlenül a kivitelezőtől vásárolunk. Mind anyagilag, mind idő tekintetében.

Ha ön is így tenne, új építésű lakást tőlünk is vásárolhat Szombathelyen. Mutatjuk a kínálatot.