Vége a lakásárak emelkedésének?

“Nem emelkedhetnek örökké a lakásárak” – mondják azok, akik kivárásra játszanak. És hozzáteszik azt is, hogy most már csak kormányzati intézkedések tartják magasan az árszintet, így a csökkenés nem lehet messze. Vajon igazuk van?

A nemrég kiadott jelentések szerint úgy tűnik, hogy igen. A kereslet megtorpanása ugyanis viszonylag tartósnak mutatkozik. A nyár elején még bizakodóak voltak az ingatlanosok. Azt remélték, hogy július 1-jével, a babaváró hitel bevezetésével újra fellendül a piac. Ez azonban téves jóslatnak bizonyult. Így most már ki lehet jelenteni, hogy az “aranykornak vége” – ahogy egyes szakértők fogalmaznak. Persze azt nem mondhatjuk, hogy újra olcsók a lakások. Csupán azt, hogy bizonyos szegmensekben valamennyire csökkentek az árak, országos szinten nézve pedig lassult az áremelkedés.

Szóval azok, akik kivártak, jól tették. A drágulásnak vége…

Viszont sokkal olcsóbbak jó ideig azért még nem lesznek a lakások. Az ingatlanpiac ugyanis olyan, mint egy tehervonat: hosszú ideig tart, mire megáll. De az már látszik, hogy elkezdett fékezni. Ezt Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan szakértője mondta.  

Amit az ingatlan.com adatai is nagyon jól szemléltetnek. Miszerint a 20-30 millió forint körüli lakások iránti érdeklődés 50 százalékkal alacsonyabb az idén, mint egy éve. A 30-40 millió forintos kategóriában pedig 17 százalékos a visszaesés. Viszont – és van másik véglet is – a 70-80 milliós kategóriában szereplő lakásokra 6 százalékkal, a 80-90 milliósokra pedig 16 százalékkal többen kattintottak az idén, mint tavaly.